Vereniging Oudheidkamer Tiel en omstreken N I E U W S B R I E F - augustus 2021
In deze Nieuwsbrief vindt u het volgende.
- Van de bestuurstafel
- Plaatsing 2e deel Stadsmuur
- Werkgroep Beeld & Geluid
- Het Jumbo Historische plaatjesboek
- Open Monumenten Dag
- Schriftjes van Brenkman
- Jaarprogramma Oudheidkamer Tiel
- Vroeger was alles beter (of toch niet?)
Van de bestuurstafel
De Vereniging staat aan het begin van een nieuw seizoen. Hoe dat er uit gaat zien, heeft u in de vorige nieuwsbrief kunnen lezen. De Programmacommissie biedt voor het komende seizoen een gevarieerd programma met lezingen, excursies, de Boerenkoolmaaltijd en de Nieuwjaarsreceptie.
Digitalisering gaat een steeds grotere rol spelen in het aanbod van onze Vereniging. In de laatste De Nieuwe Kroniek heeft u bij drie artikelen kennis kunnen maken met QR-codes: verwijzingen naar beeld en geluid bij het artikel. Op dit moment is de programmacommissie en het bestuur in gesprek met de Bibliotheek in Tiel. Gezamenlijk wordt onderzocht op welke wijze er op het terrein van digitalisering samengewerkt kan worden.
Het afgelopen jaar is een aantal keer samengewerkt en de reacties waren positief. De mogelijkheid van "streaming" wordt onder andere besproken. Een lezing van de Oudheidkamer is dan niet alleen te volgen op onze vertrouwde locatie in het archief maar ook bij uw thuis op uw laptop, uw computer of televisie.
U hoort er zeker meer van ...
Plaatsing 2e deel Stadsmuur
Op vrijdag 16 juli j.l. werd aan het Paardenwater een tweede stuk van de voormalige stadsmuur geplaatst, met dank aan de Vereniging Waardevol Tiel.
Op de foto Peter Schipper en de ontwerper van het monument Cor Litjens Bij de graafwerkzaamheden voor het cultuurcentrum Zinder was een aantal stukken stadsmuur opgegraven. Deze stukken werden aanvankelijk opgeslagen op de voormalige gemeentewerf op Latenstein. Dit was natuurlijk geen plek voor deze stukken uit de historie van Tiel.
Dankzij de inzet van een groot aantal betrokken Tielenaren, verenigingen, bedrijfsleven en de gemeente Tiel werd een flink stuk van de stadsmuur geplaatst in de nieuwe Vlindertuin, tegenover Zinder.
Er bleef nog een tweede groot stuk over: Peter Schipper nam - samen met Waardevol Tiel - het initiatief om ook een tweede stuk stadsmuur een passende plek te geven. Dankzij genereuze medewerking van de firma Van Dijkhuizen kon ook de plaatsing van dit tweede stuk gerealiseerd worden.
Zoals Peter memoreerde bij de plaatsing van dit stuk stadsmuur deze - lieux de mémoires - vertellen de geschiedenis van onze stad!
Werkgroep Beeld & Geluid
In het voorwoord is al geschreven over digitalisering in onze vereniging. De administratie van de vereniging en de berichtgeving over onze vereniging met al haar activiteiten zijn volledig gedigitaliseerd, maar er is natuurlijk meer mogelijk.
In de laatste De Nieuwe Kroniek wordt voor de eerste maal gebruik gemaakt van QR-codes en momenteel wordt gesproken met de bibliotheek in Tiel om samenwerkingsmogelijkheden te onderzoeken. Toch leeft ook de wens bij het bestuur om nog meer activiteiten te digitaliseren. Daarvoor zijn mensen nodig die dit willen gaan doen. De middelen zijn aanwezig qua financiën en begeleiding. Jan Bouwhuis - lid van onze vereniging en bekend "stadsfotograaf" - heeft aangeboden deze werkgroep in de startfase te begeleiden.
Onze vraag is wie van onze leden zouden het een uitdaging vinden om activiteiten van de Vereniging vast te leggen in beeld en geluid?
Een mailtje naar het bestuur (secretaris@oudheidkamer-tiel.nl) is voldoende. We zullen dan contact met u opnemen.
Het Jumbo Historische plaatjesboek
Het afgelopen voorjaar was de succesvolle actie Historisch Tiel, een samenwerking tussen de Tielse Jumbo-vestigingen en onze vereniging. U herinnert zich vast nog wel het mooi album en de plaatjes die erin geplakt moesten worden. Na afloop van de actie én zelfs na afloop van de ruilbeurs waren er nog vele plaatjes over. En dat terwijl er ook nog vele belangstellenden waren die hun album nog niet vol hadden en/of niet meer terecht konden op de 'ruilbeurs'. Gerard Volmer besloot te helpen. Hij vertelt:
Gerard Volmer Het gaat vaak om ouderen, social media stond vol van oproepen om plaatjes te ruilen maar vaak zien zij dit soort oproepen niet. Na de ruilbeurs heb ik alle plaatjes die er nog waren in ontvangst genomen. Ook nog een volle doos met pakketjes in plastic zoals je bij de Jumbo kreeg, die heb allemaal eerst opengemaakt. Ik ben dagen bezig geweest alle plaatjes op nummervolgorde te leggen.
Zijn inspanningen waren niet voor niets: Inmiddels heb ik al zo'n 140 mensen geholpen hun boek vol te krijgen!
Via de contactpagina op Gerard's website ( https://tiel-bijzonder-verleden.nl/) kan nog steeds aan hem doorgegeven worden welke plaatjes men nog hebben wil. Gerard heeft nog zo'n 15.000 plaatjes over. Helaas heb ik geen boeken, maar nog wel hele complete sets plaatjes.
Belangstelling? Of weet u iemand die nog plaatjes nodig heeft? Zeg het voort en neem contact op met Gerard Volmer: Bel eventueel 06-30029322.
Open Monumenten Dag
Op 12 september a.s. is het weer zover. Ondanks alle Corona-perikelen wil de werkgroep Open Monumenten Dag, bestaande uit leden van onze Vereniging en vijf andere verenigingen of stichtingen, een Monumentenmiddag realiseren binnen de mogelijkheden in Corona-tijd.
Wat er op die middag mogelijk?- Een beiaardconcert door de stadsbeiaardier Wim Ruitenberg
- Wandelingen langs historische plekken in Tiel met een bezoek aan de rechtszaal in het voormalige Kantongerecht van Tiel en een bezoek aan de kleine Willemswaard
- Een Fietstocht in Drumpt
- Bezoeken aan en rondleidingen in monumenten zoals het Ambtmanhuis, St.Maartenkerk, Dominicuskerk, de Cecilia-kapel en de Hyacinthuskapel en begraafplaatsen zoals Ter Navolging, de Joodsche Begraafplaats en de R.K. Begraafplaats
- Bezoek aan de gerestaureerde waalschokker "Neeltje Jantje" en de veerpont Hendrikus
- Concerten van de Schola Cantorum en het Tiels Madrigaalkoor.
In de laatste week van deze maand hopen wij meer te weten over wat er 12 september mogelijk is. Wel worden nu al vrijwilligers gevraagd om assistentie te verlenen bij geopende monumenten zoals het Ambtmanhuis en de Hyacinthuskapel. In totaal zijn er 16 vrijwilligers nodig, in te zetten op de tijdstippen 12.00-14.30 uur of 14.30-17.00 uur.
Leden die voor deze middag een bijdrage willen leveren zijn van harte welkom. Aanmelden kan per e-mail naar secretaris@oudheidkamer-tiel.nl .
Schriftjes van Brenkman
foto: dames Brenkman, Aalst Soms gebeurt het weleens dat je als vereniging iets "kwijt" bent. Jaren later krijg je van nabestaanden de verloren gewaande voorwerpen terug. Deze keer betreft het schriftjes van de Oudheidkamer Tiel, ze waren jaren zoek, want iemand had ze "geleend". Vorig jaar kreeg de Oudheidkamer de schriftjes terug en nu zijn ze veilig in het RAR gedeponeerd.
Waar gaat het om?
Geurt Jan Brenkman leefde van 1834 tot 1922 en was smid in Aalst (bij Lienden). Maar hij was vooral ook zeer geïnteresseerd in oudheid en archeologie en wordt gezien als pionier op dat gebied. In 1901 was hij een van de oprichters van de Oudheidkamer Tiel.
Uit enthousiasme voor zijn hobby liet hij volgens de overleveringen zelfs soms zijn eten staan: Van Brenkman wordt verteld dat hij met de professoren uit Leiden bij het ambtshuis in Kesteren uit eten ging. Bij die maaltijden werd natuurlijk volop gepraat over de opgravingen en hetgeen er werd gevonden. Op een gegeven moment merkte een van de hooggeleerden op dat Brenkman helemaal niet at. Hierop reageerde hij met de uitspraak dat hij nu de gelegenheid had om te praten met deze wetenschappers en dat eten altijd nog wel zou kunnen.
Brenkman schreef 20 schoolschriftjes vol met zijn bevindingen. Deze schriftjes zijn getranscribeerd door het Arend Datema Instituut en bevatten een schat aan informatie over de Midden-Betuwe in de Romeinse tijd en de sporen die daarvan nu nog zichtbaar zijn in het landschap. Vooral over Kesteren, Ochten, IJzendoorn en Lienden heeft hij veel geschreven.
Een tijdje was er onduidelijkheid over waar de originele schriftjes zouden zijn, maar gelukkig zijn ze nu veilig en wel bij het RAR opgeborgen. Binnenkort zijn ze daar voor het publiek toegankelijk.
Jaarprogramma Oudheidkamer Tiel
De leden van de Oudheidkamer ontvingen kort geleden een bericht over de eerste activiteit van het seizoen, de Kleine Excursie naar het Heemkundig Museum Baron van Brakell in Ommeren. Deze activiteit is inmiddels zo goed als volgeboekt.
Het jaarprogramma, voor zover momenteel bekend, werd gepubliceerd in de vorige Nieuwsbrief en is bovendien te vinden op de website van de Oudheidkamer Tiel. Als over de laatste activiteiten van het seizoen meer details bekend zijn, zullen we in de Nieuwsbrief opnieuw een overzicht publiceren.
Vroeger was alles beter (of toch niet?)
De column gaat deze keer weer over een boek. Geen recensie hoor, ik kwam onlangs in het bezit van een écht heel leuk exemplaar en neem u graag even mee terug in de tijd. Alweer naar iets wat vroeger beter was, of leek. Deze keer gaat het over muziek! Ik heb namelijk onlangs het boek 800 Top-40 nummer 1 hits gekocht.
Iedereen die in 1965 (of later) geboren is kan daarin opzoeken welk nummer er op 1 stond op zijn of haar geboortedag. Dat geldt voor mij ook, hoewel krap want dat moment viel voor mij op de vijfde nummer 1 notering ooit, en u raadt het waarschijnlijk al: de Beatles (Ticket tot ride).
De Nederlandse top 40 bestaat sinds 2 januari 1965 en de eerste jaren werd de hoogste notering gedomineerd door de Beatles, afgewisseld door bijvoorbeeld de Rolling Stones. Al na 85 weken was er een Nederlandse nummer 1. En dat was niet Boudewijn de Groot (maar Karin Kent met Dans je de hele nacht met mij).
Het hele boek is een feest van herkenning. Bij ieder nummer staat een verhaaltje en de top 5 notering van die periode. De muziek van toen is nog steeds heel geliefd en hoewel het boek begint in mijn baby-tijd, kan ik toch vele nummers meezingen (of mee-neuriën) en dat komt natuurlijk omdat die muziek jaren later nog gedraaid wordt. En dat herken ik dan ook weer door mijn dochters, die nummers uit mijn jeugd feilloos mee kunnen zingen, gewoon omdat ze die zo vaak op de radio horen (zoals Africa van Toto) of bij 'Tiktok', of omdat een nummer wordt opnieuw uitgebracht).
Vroeger werd er pas echt muziek gemaakt, veel betere muziek. Alhoewel? Zou Heintje (ca. 1968) nog wel een kans op een nummer 1-notering maken als zijn muziek nu uitgebracht wordt? Of wat dacht u van Vader Abraham en Wilma (1971)? Ik kan me ook bijna niet voorstellen dat Mien waar is mijn feestneus (Toon Hermans 1968) en Willempie (André van Duin 1976) ooit zo hoog scoorden, zo ineens tussen al die grote hits in?
Terecht op nummer 1 stond natuurlijk Bohemian Rapsody (Queen-1976), maar wist u dat ze daar maar drie weken stonden? En dat terwijl ze al jaren bovenaan staan in de top 1000 aller-tijden? Grappig ook om te constateren dat er nummer 1 hits geweest zijn waar ik nog nooit van gehoord heb (waar was ik in april 1991 toen Unfinished Sympathy van Massive op nr. 1 stond? Wie? Nooit van gehoord. Stonden er ook maar 1 weekje.)
De favoriete muziek en bands uit mijn jeugd hebben nummer 1 overigens nooit gehaald.
Gelukkig hebben we tegenwoordig youtube en kun je ze gewoon op je telefoon opzoeken, compleet met videoclip. Om te kijken of je het echt niet kent of juist omdat je het zo graag nog een keer hoort (en ziet), zonder dat je de platenspeler moet aanzetten of een cd in de player moet doen.
Vroeger toch niet alles beter? Nou ja, toegegeven, you-tube is wel handig en ik zoek af en toe graag een goed ska-nummer op zoals van Madness of the Specials, toch fijn dat dat tegenwoordig gewoon mogelijk is, en dat sluit dan weer mooi aan op het belang van een digitale werkgroep voor onze vereniging.
Tenslotte, in het boek wordt nog gesproken over de alarmschijf, CD, EP, LP en de tipparade. Voor de jongeren onder ons, voor in het boek staat uitgelegd wat dat is, maar je kunt het vast ook wel aan je ouders vragen ...
Veel leesplezier, tot de volgende keer!
Marjon de Lange
Colofon
Samenstelling van deze nieuwsbrief door Marjon de Lange, Martin van der Mark. Lay-out: Dick Buijs.
Contact: nieuwsbrief@oudheidkamer-tiel.nl (zowel voor aanleveren van ideeën of kopij als voor aanmelding/afmelding voor deze nieuwsbrief)
Met vriendelijke groeten,
bestuur van de vereniging Oudheidkamer Tiel en omstreken
|