logo

Vereniging Oudheidkamer Tiel en omstreken
N I E U W S B R I E F   - januari 2022





In deze Nieuwsbrief vindt u het volgende.

  • Van de bestuurstafel
  • Lezingen in januari en februari
  • Eerste reportage van de werkgroep Beeld & Geluid
  • Het boek Met Pen en Penseel door Tiel
  • Vroeger was alles beter, of toch niet ...


Van de bestuurstafel
Graag had het bestuur 2022 willen openen met een uitbundige nieuwjaarsreceptie.
Helaas, de rest van dit voornemen kunt u zelf bedenken.
Wel heeft het bestuur afgesproken dat, zodra het weer mogelijk is de eerstvolgende lezing een feestelijk tintje te gaan geven, maar daar hoort u te zijner tijd meer over.

Dan het goede nieuws: ons ledenaantal is in het afgelopen jaar enorm gegroeid, ongetwijfeld mede door de aandacht voor ons lustrum en door de plaatjesboek-actie van de supermarkt-keten Jumbo. Op 1 januari 2021 had de Oudheidkamer 475 leden. Nu - één jaar later - is het aantal leden gestegen tot 547!

Een prachtig resultaat waar de vereniging trots op mag zijn.

Lezingen in januari en februari
Het was de bedoeling dat mevrouw Els de Mare op 20 januari 2022 een lezing zou verzorgen over het thema Kunst in de openbare ruimte. Corona verhindert ook ditmaal het doorgaan hiervan.
U houdt deze lezing van de programmacommissie tegoed op een ander, gezonder tijdstip!

Het niet doorgaan van lezingen heeft de programmacommissie ertoe aangezet te zoeken naar alternatieven. De Oudheidkamer gaat samen met de Bibliotheek Tiel een vergaande samenwerking aan, dat wil zeggen: de bibliotheek gaat de Oudheidkamer en de beoogde spreker technisch ondersteunen: lezingen zullen worden gestreamd zodat elk lid thuis - voor zijn computer - kennis kan nemen van het verhaal.
Ook lezingen (mits met een historische perspectief) die door de Bibliotheek worden verzorgd, kunnen gevolgd worden door de leden van de Oudheidkamer door middel van een toegezonden "link".
Waarschijnlijk op 22 februari 2022 zal de eerste "digitale" lezing plaatsvinden.
In de loop van de februari krijgt u hierover nadere mededelingen.

Eerste reportage van de werkgroep Beeld & Geluid
Op 3 november 2021 kwam een groep leden van onze vereniging in restaurant Buitensporig bijeen om met elkaar te spreken over de vorming van de werkgroep Beeld & Geluid. De kennismaking met elkaar resulteerde in een afspraak om op 11 november te starten met een eerste project. Dit werd een videopresentatie van een wandeling langs tien borden met historische afbeeldingen die vorig jaar in het centrum van Tiel waren opgesteld.

illustratie
de werkgroep bij de afbeelding van de Strootoren.
De groep bestaat naast de initiatiefnemer (fotograaf Jan Bouwhuis) uit Bob Willemsen, Ans Roefs, Wim de Zeeuw, en Gerry van Helden. Zij legden vast hoe presentator Peter Schipper bij alle tien borden een prachtige toelichting gaf op de historische achtergrond van de afbeeldingen, die door de Oudheidkamer in Tiel waren geplaatst als cadeau aan de stad; dit ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van de vereniging.
Het resultaat mag er zijn!

De film is te zien via de site van het digitale nieuwsblad De Tielenaar en een link naar de film is ook te vinden op de website van de Oudheidkamer.

Op de website van De Tielenaar staat verder in de rubriek Terugblik een interview dat Bert Leenders hield met de secretaris en voorzitter van de vereniging.

Het boek Met Pen en Penseel door Tiel
illustratie
De lustrum uitgave Met Pen en Penseel door Tiel is in een oplage van 1000 stuks gedrukt. Alle leden hebben dit boek gratis ontvangen. Daarnaast zijn tot nu toe bijna 200 exemplaren verkocht op diverse plaatsen, zoals bij Boekhandel Arentsen, de Boekenlegger, Primera en tijdens de Open Monumenten Dag.

Een mooi resultaat. Blijkbaar weet de historie van Tiel, naast onze ruim 500 leden ook een groot aantal andere lezers te interesseren (en, los daarvan: het is een prachtig boek)!
(Foto Jan Bouwhuis)

Vroeger was alles beter, of toch niet ...
Weinig nieuws deze keer, een korte nieuwsbrief. En daar begint het meteen al mee, vroeger was alles beter, vroeger hadden we veel meer nieuws om in de nieuwsbrief te zetten. Nu er alweer sprake is van een strenge lock-down en allerlei activiteiten geen doorgang konden vinden, is er ook weinig te melden.

Inderdaad, voor corona (dat is ook vroeger) was alles beter, het wordt tijd dat het hele normale leven weer terugkomt. De vraag is natuurlijk wel of het leven ooit nog wel hetzelfde zal worden. Moeten we de rest van ons leven met een mondkapje om blijven lopen? Gaat ieder jaar in de winter weer opnieuw het hele leven op slot? Kunnen we ooit nog een kerstdiner bij een restaurant genieten?

illustratie

illustratie
En dat brengt me dan op het doodgewone feit dat tijden veranderen en sommige zaken nooit meer hetzelfde zullen worden als vroeger. Zo bezocht ik in de kerstvakantie het Disneylandpark nabij Parijs (vroeger Eurodisney, ook wel bekend als Disney Resort). Het park is geopend in 1992, ik ben een groot Disneyfan en bezocht in 1994 voor het eerst het sprookjespark. In die tijd waren sprookjes nog sprookjes met kastelen, prinsessen, feeën, heksen en tovenaars. Ik was pas 5 toen ik de eerste Disney tekenfilm in de bioscoop zag, samen met mijn vader, Junglebook, zonder prinses overigens, maar wel magisch.

In de loop der jaren heb ik (met onze kinderen) het park diverse malen mogen bezoeken (om de paar jaar, eerst sparen om het te kunnen betalen, wat is dat duur zeg!). In de loop der tijd zag ik het park langzaam veranderen van een sprookjespark naar een modern techno-park. Logisch, ook de Disneyfilms hebben hele andere thema's dan vroeger, de prins is een astronaut en de slechterik een ruimtemonster. Modernisering heet dat. Het park moet immers wel aantrekkelijk voor de 'nieuwe' jeugd blijven en kinderen geboren in deze eeuw hebben nu eenmaal weinig tot niks met een sneeuwwitje en ze zijn echt niet meer bang voor een kapitein die nog maar één hand heeft ...

illustratie
kabouterhuis in de Efteling
Dichter bij huis zien we natuurlijk ook onze eigen Efteling zich aanpassen aan de tijd. Het sprookjespark van Anton Piek is er nog wel, maar de aandacht ervoor wordt afgeleid door allerlei moderne thema's die soms niets meer met sprookjes te maken hebben. Ook leuk, maar anders. Even wennen ook.
Zou dat het gewoon zijn? Is het slechts een kwestie van wennen?

Misschien wel, maar in mijn geval loop ik er gewoon voorbij, ik ben vast niet de enige en ik koester de sprookjes van vroeger die er gelukkig nog wel zijn en waarvan ik hoop dat ze nooit helemaal zullen verdwijnen zodat ik later als 'oud omaatje' toch nog genieten kan van zo'n pretpark (mits het dan nog betaalbaar is...).

Tot de volgende keer,
Marjon de Lange

Colofon
Samenstelling van deze nieuwsbrief door Marjon de Lange, Martin van der Mark. Lay-out: Dick Buijs.
Contact: nieuwsbrief@oudheidkamer-tiel.nl (zowel voor aanleveren van ideeën of kopij als voor aanmelding/afmelding voor deze nieuwsbrief)



Met vriendelijke groeten,
bestuur van de vereniging Oudheidkamer Tiel en omstreken

klik hier als u in de toekomst onze Nieuwsbrief per e-mail wilt ontvangen.
N.B. De leden van de Oudheidkamer hoeven zich niet aan te melden.
Zij krijgen de Nieuwsbrief automatisch toegestuurd.