01. De Strotoren

aquarel van van J.A. Kaldenbach (ca. 1800)


Dit bord staat op de Sint-Walburgbuitensingel. Aan die naam is te zien, dat de kijker zich buiten de eigenlijke stad Tiel bevindt. Aan de overkant van de gracht stond in de middeleeuwen de stadsmuur. Op een aantal plaatsen was die extra versterkt met een toren.

Sommige van de torens waren zwaarder en groter van uitvoering en kregen eigen namen. Zo ook de Strotoren, die stond aan de Sint-Walburgbinnensingel, ongeveer op het punt waar het huidige Sint-Walburgkerkpad uitloopt op de gracht.

In de loop van de achttiende eeuw begonnen stadsbesturen steeds meer aan het nut van een sterke ommuring, waarvan het onderhoud stevig drukte op de begroting, te twijfelen. De Tielse Strotoren werd soms al voor andere doelen gebruikt, zoals opsluiting van zwakzinnigen. Dat was in 1732 het geval met Aeltje Meijnders, die haar kleren had verscheurd en vreselijk tekeer ging.

Eigenlijk had het Tielse bestuur in 1757 al besloten om de strotoren af te breken, maar uiteindelijk gunde men deze voor dertig jaar aan ontvanger Dijckmeester. De toren werd in de tijd, waarin de aquarel werd gemaakt, gebruikt als deel van een woonhuis. In augustus 1826 werd schoorsteenveger en vilder Jan Koenen toegelaten als burger van Tiel en mocht hij gaan wonen in de Strotoren. Als tegenprestatie moest hij de stadsschoorstenen voor niets vegen.

Met de vestingwet van 1874 kwam er ook juridisch een officieel einde aan de militaire functie van steden. Nog datzelfde jaar werd de Strotoren gesloopt.

strotoren

In Tiel zijn de volgende tien informatieborden te zien. Zij werden in het voorjaar van 2021 op initiatief van de Oudheidkamer Tiel geplaatst. Vanaf 2024 wordt het beheer overgenomen door de gemeente Tiel.

01. Strotoren 06. Oude Haven
02. Kalverbos 07. Waterpoort
03. Oliemolenwal 08. Rechtbank
04. Groenmarkt 09. Wethouderskade
05. Zandwijkse Poort 10. Maartenskerk

naar website Oudheidkamer ...