04. Groenmarkt

Kleurenlitho uit 1865


De Groenmarkt - na de Tweede Wereldoorlog gewoon Markt genoemd - maakte in 1865 nog een heel rustige indruk. Toch werd het plein ook in 1865 volgens de beschrijving van Adriaan Walraven Engelen vooral door winkelhuizen ingesloten. Omdat die winkels niet zoals later etalages hadden, zijn ze minder opvallend. Op maandag en vrijdag was er groente- en fruitmarkt op de Groenmarkt en die werd druk bezocht.
Op de afbeelding is er één nog altijd bestaand element te zien: de pomp op het plein. Deze pomp werd in 1768 vervaardigd door steenhouwer Van der Koog uit Dordrecht. Hij heeft de eeuwen opmerkelijk goed doorstaan. Hij is wel meermalen verplaatst en kan dus niet als markeringspunt dienen.

Links zien we achter de vrouw met de wijde rok de ingang van de Voorstad. In het pand uiterst links op de afbeelding was de winkel van de bekende Tielse smid Gijsbert Stout gevestigd. Aan de achterzijde had hij een smederij. Op die plaats kwam in 1930 Café De Karssenboom, dat tegenwoordig Hart van de Betuwe heet.
Het huis achter de pomp werd in 1867 afgebroken om de doorgang van de Groenmarkt naar de Varkensmarkt te verbreden. Wat verder naar rechts zien we de brede ingang van Hotel De Gouden Leeuw. In 1868 werd dit hotel verkocht aan Thomas Corbelijn. Die naam zou spoedig ook de hotelnaam worden. Het hotel werd in de oorlog verwoest en in 1959 herbouwd. Tegenwoordig is het pand de HEMA.

Kennelijk vreesde men, dat de pomp door een koets of wagen geraakt zou worden, want er stonden beschermpalen omheen. De Groenmarkt zou snel veranderen qua sfeer. De oudste ansichten van Tiel laten zien, dat het hele plein al rond 1900 was omgeven met etalages van winkelpanden.


groenmarkt

In Tiel zijn de volgende tien informatieborden te zien. Zij werden in het voorjaar van 2021 op initiatief van de Oudheidkamer Tiel geplaatst. Vanaf 2024 wordt het beheer overgenomen door de gemeente Tiel.

01. Strotoren 06. Oude Haven
02. Kalverbos 07. Waterpoort
03. Oliemolenwal 08. Rechtbank
04. Groenmarkt 09. Wethouderskade
05. Zandwijkse Poort 10. Maartenskerk

naar website Oudheidkamer ...