03. Het Plantsoen aan de Oliemolenwal

litho van P.A. Schipperus (1885)


De tekenaar stond op de huidige Oliemolenwal net voorbij de bocht aan de kant van de Stationsstraat. Hij keek over de lengte van de straat langs de gracht. Daar lag sinds 1842 het zogenaamde Plantsoen. Dat was daar aangelegd door tuinarchitect Zocher na de sloop van de stadsmuur. De weg heeft een hoog en een laag deel. Het lage deel is een pad langs de gracht. Het gaat op de afbeelding schuil achter de bomen links.
Aan de rechterkant van de straat ligt vooraan de Hof van Arkel. In het jaar 1274 werd dit terrein verworven door de hertog van Brabant, die in die tijd (tot 1339) Tiel in zijn bezit had. De hertogen van Gelre die Tiel in 1339 verwierven, bouwden een kasteel (het Tolhuis) aan de Waal. Daarom kon het huis in de stad in 1400 worden verkocht aan Jan van Arkel. Daar komt de naam vandaan. Het huis op de tekening werd in 1645-1647 gebouwd door Everard de Cocq van Opijnen. Hij liet ook het karakteristieke torentje met uivormige spits bouwen. Dat torentje werd in 1897 afgebroken. Het huis werd tijdens de oorlog verwoest. In de periode dat deze afbeelding werd gemaakt, was De Hof van Arkel in het bezit van de familie Van Lidth de Jeude.

Voorbij de zijstraat (die nu Hof van Arkel heet) is een huis te zien, dat in 1899 plaats moest maken voor de Ambachtsschool. Die breidde zich steeds verder uit, waardoor ook de andere huizen verdwenen. Tegenwoordig is het de achterzijde van Kookwinkel Oostendorp.
Het valt op, dat midden op de huidige rijweg een boom stond met een ronde bank er omheen. Behalve de structuur van de weg (met een hoog en laag deel) is er niets meer aanwezig. De straat heet sinds 1930 de Oliemolenwal. Die Oliemolen stond op de hoek van de huidige Oliemolensteeg, veel verderop.


oliemolenwal

In Tiel zijn de volgende tien informatieborden te zien. Zij werden in het voorjaar van 2021 op initiatief van de Oudheidkamer Tiel geplaatst. Vanaf 2024 wordt het beheer overgenomen door de gemeente Tiel.

01. Strotoren 06. Oude Haven
02. Kalverbos 07. Waterpoort
03. Oliemolenwal 08. Rechtbank
04. Groenmarkt 09. Wethouderskade
05. Zandwijkse Poort 10. Maartenskerk

naar website Oudheidkamer ...